Biotech- en farmabedrijven in de hele wereld werken hard aan vaccins tegen het coronavirus.

Volgens een document van de Wereldgezondsheidsorganisatie zijn er inmiddels 70 kandidaat-vaccins.

Er zijn drie bedrijven bezig met klinische tests. Het Chinese bedrijf CanSino Biologics lijkt het verst gevorderd.

De verwachting is dat het zeker nog een jaar duurt voordat er een goedgekeurd vaccin tegen het coronavirus is.

Er wordt wereldwijd gewerkt aan zeventig vaccins tegen het nieuwe coronavirus. In drie gevallen wordt ook al klinisch onderzoek gedaan met proefpersonen, blijkt uit een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Farmaceuten werken in een ongekend hoog tempo aan de ontwikkeling van vaccins tegen het virus. Het duurt normaliter jaren voordat zo’n middel op de markt kan worden gebracht. Om tijd te winnen worden bijvoorbeeld de gebruikelijke dierproeven overgeslagen.

Drie bedrijven bezig met klinisch onderzoek voor coronavaccin

Uit het WHO-document blijkt volgens persbureau Bloomberg dat CanSino Biologics uit Hongkong het verst is in het ontwikkelingsproces. Die onderneming werkt samen met het Beijing Institute of Biotechnology aan een vaccin.

Ook twee Amerikaanse bedrijven zijn al begonnen met klinisch onderzoek. Het gaat om Moderna en Inovio Pharmaceuticals.

Ook in Europa zitten onderzoekers niet stil. De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei in een interview met Bild am Sonntag dat veelbelovende Europese onderzoeksteams werken aan een vaccin. Ze sprak de hoop uit dat voor het eind van het jaar zo'n middel is ontwikkeld.

Von der Leyen verwees volgens haar woordvoerder naar werkzaamheden van het bedrijf CureVac. Dat Duitse biotechbedrijf zag zich in maart nog genoodzaakt berichten te ontkennen dat de VS ongeveer een miljard dollar wilden betalen voor de exclusieve rechten op een vaccin.

CureVac maakte eerder deze maand bekend dat het in de zomer wil beginnen aan klinisch onderzoek met zo'n honderd proefpersonen. De eerste uitslagen worden dan binnen enkele weken verwacht. Als die positief zijn, volgt een grotere proef.

De inschatting van experts blijft dat het nog minimaal een jaar tot 18 maanden duurt voordat er een werkend vaccin is dat met officiële goedkeuring op de markt kan worden gebracht.

Meer testen: Trump vraagt hulp aan Zuid-Korea

Intussen proberen landen in de hele wereld meer grip te krijgen op de verspreiding van het coronavirus door hun testcapaciteit drastisch op te schalen.

Meer testen wordt gezien als een belangrijke voorwaarde om zware lockdownmaatregelen terug te schalen en richten de zogenoemde 1,5-meter-economie te gaan. Daarbij blijft het belangrijk dat nieuwe corona-uitbraken vroegtijdig worden gesignaleerd.

Zuid-Korea behoorde na China tot de eerste landen waar het virus op grote schaal om zich heen greep. De Zuid-Koreanen wisten de uitbraak grotendeels onder controle te krijgen, onder meer door op grote schaal coronatesten uit te voeren.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Zuid-Koreanen op dit punt om hulp gevraagd. Hij vroeg zijn ambtsgenoot Moon Jae-in eind vorige maand in een telefoongesprek om materiaal te sturen waarmee op het coronavirus kan worden getest, meldde persbureau Reuters.

Zuid-Korea wil aanstaande dinsdag 600.000 testkits voor het coronavirus naar de Verenigde Staten sturen. Het gaat volgens een bron die Reuters sprak om de eerste grote lading die door de Zuid-Koreanen aan hun zwaar getroffen bondgenoot wordt overgedragen.

Testen op coronavirus: verschillen tussen landen

Onderstaande grafiek van databureau Statista geeft voor een reeks landen aan hoeveel coronatests er zijn uitgevoerd per miljoen inwoners van een land. De data komen van lokale overheden en worden bijgehouden door de site Worldometers. De grafiek is een momentopname geeft de stand weer per 12 april.

Nederland testte tot dusverre relatief beperkt, maar de capaciteit is inmiddels opgeschaald naar 17.500 tests per dag en volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is het doel de testcapaciteit te verhogen naar 29.000 per dag.

Lees meer over het coronavirus